טבעונות פוגעת בספירת הזרע – האמנם?

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
השפעת טבעונות וצמחונות על הבריאות - מגוון ירקות

בעיתון ידיעות אחרונות ובגרסא האינטרנטית Ynet פורסמה כתבה שעשתה הדים גדולים ברשת.
הכתבה הייתה על מחקר חדש שמצא שאיכות הזרע של טבעונים נמוכה בכ – 30% מזו של אוכלי בשר.
אלו המעודדים אכילת בשר מרובה, "קפצו" על הידיעה הזו כמוצאי שלל רב.
אם אתם צמחונים או טבעונים, סביר להניח שבני משפחה או חברים כבר שלחו לכם את הכתבה.

במסקנות, החוקרים כותבים שהסיבה לירידה באיכות ובכמות הזרע אצל הצמחונים והטבעונים, היא או חשיפה מרובה לחומרי הדברה, עקב צריכה רבה יותר של פירות וירקות לעומת אוכלי הבשר, או חשיפה מרובה לפיטו-אסטרוגנים, עקב אכילה מרובה יותר של מוצרי סויה.

אבל לפני שאנחנו קופצים למסקנות, בואו נבחן את העובדות לאשורן:

כמה שבועות קודם לכן, אכן התפרסם מחקר שהשווה בין ריכוז תאי הזרע, התנועתיות שלהם והמורפולגיה (האם המבנה של תאי הזרע תקין או לא) שלהם, בין צמחונים, טבעונים לאוכלי בשר.

נתבונן בתוצאות המחקר ובמסקנות החוקרים:

  1. בקרב אוכלי הבשר ריכוז התאים היה 69 מיליון תאי זרע בממוצע במ"ל של נוזל זרע.
    בקרב הצמחונים (אוכלי מוצרי חלב וביצים), ריכוז תאי הזרע עמד על 50 מיליון תאי זרע למ"ל נוזל.
    בקרב הטבעונים, הריכוז היה דומה לצמחונים, כ -51 מיליון תאי זרע בממוצע לכל מ"ל נוזל.
    זו אכן ירידה של כ – 30% לעומת אוכלי הבשר, אך חשוב לציין שזו עדיין ספירה תקינה לחלוטין.
  2. בבדיקת התנועתיות נמצא שבקרב אוכלי הבשר כ – 58.2% מהתאים היו בעלי יכולת לתנועה עצמאית. (רק תאים בעלי יכולת תנועה עצמאית הם בעצם פוריים ומסוגלים להגיע ולעבר את הביצית). בקרב הצמחונים אחוז התאים בעלי יכולת תנועה עצמאית היה נמוך משמעותית ועמד על כ – 33% מתאי הזרע.
    בקרב הטבעונים, אחוז התאים בעלי יכולת תנועה עצמאית היה נמוך מזה של אוכלי הבשר, אך להפתעת החוקרים הוא היה גבוה מזה של הצמחונים כ – 51.8% מהתאים של הטבעונים היו בעלי תנועה עצמאית.
  3. מבנה התאים היה דומה בכל שלושת הקבוצות. כלומר אחוז התאים החריגים, בעלי מבנה לא תקין, היה זהה בכל הקבוצות. גם מהירות התנועה בקרב אותם תאים שלהם תנועה עצמאית, הייתה זהה בכל הקבוצות.

חשוב לציין שספירת הזרע בקרב הצמחונים והטבעונים, כפי שנמצאה במחקר, אכן נמוכה משמעותית מזו של אוכלי הבשר, אך כאמור היא עדיין נמצאת בתחום הספירה התקינה של גברים פוריים.
בהערת אגב, בשביל עיבור, הרי מספיק רק תא זרע אחד שיגיע אל הביצית שממתינה לו בחצוצרה ויחדור לתוכה (אין שוויון. כבר מהרגע הראשון, הנשים ממתינות במקום חמים ונעים והגברים צריכים להתאמץ כדי להגיע אליהן…).
אבל למען ההגינות יש לומר, שאם אכן יתברר שאצל צמחונים וטבעונים יש ירידה של 30% בכמות ואיכות הזרע (עדיין לא הוכח כפי שנראה בהמשך), אזי, אצל כ – 5% מהגברים, שלהם מלכתחילה יש ספירת זרע גבולית או אפילו בתחום התת-פוריות, ירידה נוספת של 30%, עלול להיות ההבדל בין גבר פורה באופן טבעי, לגבר שאינו פורה באופן טבעי. אבל כאמור, דבר זה עדיין דורש הוכחה ובכלל יתכן שהסיבה לתוצאה ניתנת לתיקון בצורה פשוטה (ראו בהמשך).

אבל כאמור, לפני שנקפוץ למסקנות כלשהן, בואו נבחן את אופן ביצוע המחקר באופן ביקורתי.

יש במחקר הזה לא מעט כשלים

  1. נקודת התורפה המרכזית של המחקר היא כמות האנשים שאיננה פרופורציונאלית. במחקר נבדקו 443 אוכלי בשר, לעומת 26 צמחונים בלבד ורק 4 טבעונים!
    אי אפשר באמת להסיק מסקנות על טבעונים מניתוח תוצאות של 4 טבעונים בלבד. די במספרים אלו בלבד כדי לערער למעשה על תקפות המסקנות של מחקר זה.
    (חשוב כן לציין, שבכל זאת לניתוח תוצאות של 30 צמחונים וטבעונים כבר יש משמעות סטטיסטית ולכן המחקר בכל זאת נמצא ראוי לפרסום בעיתון מדעי מכובד, למרות חוסר השוויון בגודל הקבוצות.
    אי אפשר לבטל לחלוטין את המחקר, מכיוון שעל פניו הוא כן מצביע על מגמה כלשהי).
    גם השונות הגדולה במדדי הזרע בקרב הצמחונים לבין עצמם לבין הטבעונים לבין עצמם (כפי שמופיע במאמר עצמו), מעידה שכדי לקבל מספרים בעלי משמעות סטטיסטית אמינה, יש להגדיל את כמות הנבדקים.
  2. הבעיה השנייה המהותית במחקר היא העובדה שהחוקרים התעלמו מכך שיש בעצם שני סוגי צמחונים וטבעונים. הקבוצה הראשונה היא אנשים שבחרו באורח חיים זה משיקולי בריאות. הם מודעים מאוד לתזונתם, מקפידים לאכול תזונה טבעית, מגוונת, לא מעשנים, לא צורכים קפה, פעילים מבחינה גופנית ולרוב גם מודעים להשלמה של מינרלים וויטמינים באמצעות תוספי תזונה.
    הקבוצה השנייה (והם הרוב) היא של אנשים שבחרו באורח חיים צמחוני או טבעוני משיקולים אידיאולוגים.
    לא פעם, הם לא מודעים כלל לנושא הבריאות, חלקם מעשן, אוכל מזון תעשייתי עתיר רעלים, חומרים משמרים ומייצבים. תזונתם לא פעם מכילה כמות רבה של שומנים עתירי אומגה 6, כמות רבה של סוכר וקמח לבן שמרוקנים את מאגרי הויטמינים והמינרלים, חטיפים ומאפים ועוד מגוון גדול של מזון דל בויטמינים החיוניים.
    בהחלט יתכן שהקבוצה השנייה סובלת מירידה במדדי הזרע, אך הבעיה היא לא בעצם הצמחונות או הטבעונות, אלא באכילה רבה של 'ג'אנק טבעוני', שאכן עלולה להוביל לחסרים תזונתיים.
    העדר נתונים מדוייקים על תזונתם של הצמחונים והטבעונים במחקר, מונע הסקת מסקנות לגבי עצם אורח החיים הטבעוני.
    כל מחקר רציני ואיכותי שרוצה להגיע למסקנות כלשהם לגבי צמחונות או טבעונות, חייב להפריד בין שני סוגי הצמחונים והטבעונים מכיוון שתזונתם שונה בתכלית!
    במחקר הנוכחי כאמור לא נעשתה הפרדה כזו ולכן אי אפשר להסיק ממנו כל מסקנה לגבי אורח חיים טבעוני במהותו.
  3. כשל נוסף במחקר (אמנם כשל קטן יותר) הינו העדר נתונים על גיל הנבדקים. ידוע שככל שגיל הגבר עולה, יש ירידה באיכות הזרע (לכן גם לגברים יש בעצם שעון ביולוגי…).
    יתכן למשל שבקרב הצמחונים והטבעונים במחקר, יש אחוז משמעותי של גברים בגיל מבוגר יותר לעומת אוכלי הבשר שנבדקו. נתון זה יכול ליצור הטייה בנתונים.
  4. המחקר גם לא בדק ולא ציין את משך הזמן בו הנבדקים צורכים תזונה צמחונית או טבעונית.לצורך הדיון, יתכן שפגיעה בייצור הזרע נגרמת תוך חודשים ספורים מרגע המעבר לצמחונות/טבעונות, אך יתכן שפגיעה כזו נגרמת רק לאחר שנים רבות.
    לא דומה טבעוני בן יומו לטבעוני מזה 20 שנה. מחקר איכותי חייב לבדוק פרמטרים אלו.
    אי בדיקתם, מעידה על בעיה באופן ביצוע המחקר ומחלישה את מסקנותיו.

די בנתונים אלו (ובמיוחד שני הכשלים הראשונים!) כדי לערער על תקפותו של המחקר כולו.

אבל בואו נהיה רחמניים ונבחן בכל זאת את מסקנות החוקרים

  1. החוקרים טוענים שסיבה אפשרית לתוצאות היא צריכה מרובה של מוצרי סויה שמכילים פיטו-אסטרוגנים. לדעתי, זו מסקנה פזיזה ולא אחראית.
    אי אפשר כלל וכלל להסיק מסקנה זו ממחקר זה מהסיבות הבאות:
    א. במדינות מזרח אסיה, האוכלוסיה צורכת כמות סויה גדולה משמעותית לעומת מדינות המערב ולא ידוע על ירידה בספירת הזרע בקרב אסיאתיים ובטח ובטח שלא ידוע על פגיעה בפוריות.
    ב. מספר מחקרים בדקו את השפעת הסויה על מדדי זרע. מחקר מ – 2001 מצא שלצריכה של 40 מ"ג ביום של איזופלבנואידים (הפיטו-אסטרוגנים הפעילים בסויה) לא הייתה כל השפעה על ספירת הזרע, תנועתיות תאי הזרע, נפח האשך ונפח נוזל הזרע [1]. גם מחקר חדש יותר מ – 2010 שבדק השפעה של חלב סויה דל בפיטו-אסטרוגנים (1.6 גרם) לעומת חלב סויה עשיר בפיטו-אסטרוגנים (67 גרם) לא מצא כל השפעה על מדדי ספירת זרע [2].
    תמוה למדי כיצד החוקרים מעלים השערה בדבר אשמת הסויה בירידה במדדי הזרע, לאור מחקרים אלו.
    ג. במחקר הנוכחי, כלל לא בדקו את צריכת מוצרי הסויה. לא כל הצמחונים או הטבעונים צורכים כמות גדולה של מוצרי סויה ולעומת זאת, יש אוכלי בשר, שסויה היא חלק נכבד מתזונתם.
    ד. מוצרי חלב מכילים אסטרוגנים (ולא פיטו- אסטרוגנים שרק מחקים אסטרוגנים) הרבה יותר מאשר מוצרי סויה. למעשה, חוקרים רבים סבורים שהסיבה להקדמת גיל הוסת אצל נערות בעשורים האחרונים, היא העלייה בצריכה של מוצרי חלב, העשירים באסטרוגנים. במחקר הנוכחי לא נבדקה צריכת מוצרי החלב בהשוואה למדדי הזרע, בקרב אוכלי הבשר והצמחונים (שצורכים מוצרי חלב) ולא נוטרלה כדי לבודד את השפעת הסויה.
    לאור נתונים אלו, הסבירות שהסיבה לירידה במדדי הזרע נובעת מצריכה מרובה של מוצרי סויה, היא נמוכה מאוד.
  2. החוקרים מציינים כסיבה אפשרית לתוצאות, את האפשרות שהצמחונים והטבעונים נחשפים לכמות רבה יותר של חומרי הדברה, עקב צריכה רבה של פירות וירקות. זו כמובן אפשרות. אבל לא ניתן להגיע למסקנה כזו מהמחקר הנוכחי מהסיבות הבאות:
    א. במחקר לא נבדקה כמות הפירות והירקות שצרכו הנבדקים בהתאמה למדדי הזרע שלהם. יש גם אוכלי בשר, שמרבים באכילת פירות וירקות (כגון בתזונת הפליאו) ולעומתם יש צמחונים/טבעונים שלא צורכים כמות פירות וירקות הגדולה מזו של אוכלי הבשר.
    ב. במחקר הנוכחי, לא נבדקו שאריות של חומרי הדברה בדם ו/או בשתן ובהתאמה למדדי הזרע, כך שאין שום אפשרות להגיע למסקנה כלשהי בנידון, ממחקר זה.
    ג. אפשר לאמת או להפריך טענה זו בצורה פשוטה. ראשית יש לערוך מחקר תצפיתי בו משווים בין מדדי הזרע של טבעונים שאוכלים אך ורק (או כמעט אך ורק) ירקות ופירות אורגניים, לעומת טבעונים שצורכים רק תצרוכת רגילה ומרוססת. כבר מחקר תצפיתי זה יכול לתת תשובה לשאלה בדבר ההשפעה של שאריות חומרי ההדברה.
    אם רוצים מסקנה חזקה יותר או שקשה למצוא מספיק טבעונים שצורכים מזון אורגני שיענו ויצטרפו למחקר, יש לבצע מחקר התערבותי (בו מתערבים באורח החיים של הנבדקים בניגוד למחקר הקודם בו רק צפינו ותיעדנו את ההשפעה).
    המחקר ההתערבותי – קבוצה טבעונית אחת תקבל פירות וירקות אורגנים בלבד והקבוצה השנייה תקבל פירות וירקות מרוססים.
    לאחר שלושה חודשים יש לבדוק את מדדי הזרע ולבחון את ההבדלים בין הקבוצות. כמובן שיש לכלול לפחות עשרות צמחונים / טבעונים בכל קבוצה, כדי שתהיה תקפות סטטיסטית לתוצאות.
  3. במידה ורוצים הוכחה חד משמעית, יש לאחר מכן להחליף את התזונה של שתי הקבוצות. כלומר, לאלו שקיבלו פירות וירקות אורגניים, יש לתת כעת פירות וירקות מרוססים ולהיפך.
    שלושה חודשים לאחר מכן יש לבדוק שוב את מדדי הזרע.
    אם אכן, התוצאות משתנות באופן משמעותי (אולי אפילו מתחלפות בין הקבוצות), אז יהיה מקום לומר שהאשמים בירידה במדדי הזרע הם חומרי ההדברה.
    מהמחקר הנוכחי אין כל אפשרות להסיק מסקנה זו.

אבל מה בכל זאת יכולות להיות הסיבות לממצאים של המחקר?

לדעתי יכולות להיות ארבע סיבות אפשריות לתוצאות המחקר הנוכחי:

  1. חשיפה מרובה לחומרי הדברה בקרב הצמחונים והטבעונים עקב צריכה מרובה יותר של פירות וירקות. זו בהחלט אפשרות ויש דרך פשוטה מאוד להוכיח או להפריך אותה, באמצעות מחקר כפי שהצעתי בניתוח המסקנות. המחקר הנוכחי לא יכול לרמז למסקנה כלשהי בנושא.
  2. מרבית הצמחונים והטבעונים בוחרים באורח חיים זה מסיבות אידיאולוגיות. לא פעם, הם אינם בעלי מודעות לבריאות ויתכן והם אוכלים 'ג'אנק טבעוני' וכמות רבה של מזון תעשייתי הדל בויטמינים ומינרלים. במקרה כזה, בהחלט יתכן ויהיו להם חסרים תזונתיים שעלולים להשפיע גם על מדדי הזרע. בהחלט יתכן וזו הסיבה לממצאים במחקר זה.
    אם זו הסיבה, הרי שיש להגדיל את המודעות לחשיבות של תזונה בריאה של מזון טבעי עשיר ומגוון בקרב צמחונים וטבעונים, הבוחרים בדרך חיים זו מסיבות אידיאולוגיות.
    כדי לאמת או להפריך שזו אכן הסיבה, יש לבדוק את מדדי הזרע של צמחונים/טבעונים במקביל לשאלונים מפורטים על הרגלי התזונה שלהם ולראות האם יש קשר בין סוג הצמחונות והטבעונות לבין מדדי הזרע או שעצם ההימנעות מאכילת בשר היא הגורם לבעיה. זהו מחקר שמבחינה טכנית הוא קל מאוד לביצוע (מחקר תצפיתי).
    אפשרות נוספת היא מחקר שבו ישפרו את התזונה של הצמחונים/טבעונים לתזונה טבעונית/צמחונית בריאה ואורגנית, שתוודא אספקה טובה של מינרלים וויטמינים.
    יש לבדוק שלושה חודשים לאחר מכן האם היה שיפור במדדי הזרע (מחקר התערבותי). במידה ואין שיפור, יש לחזור על הבדיקה אחרי ששה חודשים (מכיוון שיתכן ולוקח זמן למלא את המאגרים שאולי היו ריקים קודם לכן).
    כאמור, המחקר הנוכחי לא הבדיל בין תת הקבוצות בתוך אוכלוסיית הצמחונים /טבעונים, כך שאין לנו אפשרות לדעת האם אופן מימוש הטבעונות/צמחונות הוא שורש הבעיה, או עצם ההימנעות ממוצרים מן החי היא הבעיה.
    (במחקר הנוכחי גם לא הייתה אפשרות לבדוק זאת, מכיוון שמספר הצמחונים/טבעונים היה קטן מידי ולא תהיה משמעות סטטיסטית חזקה לתוצאות).
  3. אפשרות שלישית היא – חוסר בויטמין B12. יתכן והנבדקים הצמחונים/טבעונים שהשתתפו במחקר הנוכחי הם לא בעלי מודעות לחשיבות של תוספי ויטמין B12 והם אינם בודקים באופן סדיר את רמת הויטמין בדם. לויטמין B12 יש בין היתר תפקיד בשכפול של DNA, כלומר, יש לו תפקיד בשכפול של תאים. תאי זרע, אלו תאים שעוברים שיכפול בקצב גבוה מאוד ובהחלט יתכן שחסר B12 ישפיע לרעה על ייצור תאי הזרע.
    כדי לבדוק אפשרות זו, יש לבדוק את מדדי הזרע של צמחונים/טבעונים לעומת מדד ויטמין B12 בדמם ולראות האם יש קורלציה בין הנתונים (כלומר, לבדוק האם רמה נמוכה של ויטמין B12 מביאה למדדי זרע נמוכים יותר).
    במחקר הנוכחי, לא רק שלא בדקו זאת על כל נבדק, גם לא בדקו את הרמה הממוצעת של הויטמין בדם בקרב נבדקי שתי הקבוצות. כאמור, קל מאוד לבדוק האם זו הסיבה לירידה שנמצאה במחקר הנוכחי.
    אם זו אכן הסיבה, הרי שקל מאוד לתקן אותה באמצעות תוסף איכותי של ויטמין B12.
  4. האפשרות הרביעית, היא שיש בבשר איזושהי מולקולה, שיש רק בבשר ושעד היום לא גילו אותה והיא זו שאחראית על הירידה במדדי הזרע בקרב צמחונים וטבעונים.
    כן, יש לומר את האמת. זו אפשרות. אבל אי אפשר להסיק מסקנה כזו מבלי לערוך מחקר רציני בנושא. לאחר ששוללים את הקשר בין ספירת הזרע לחשיפה לשאריות חומרי הדברה, כפי שהצעתי בניתוח המסקנות ולאחר ששוללים את הקשר בין סוג התזונה הטבעונית (בריאה או ג'אנק טבעוני) כפי שהצעתי לבדוק לעיל, יש לגשת ולבדוק את האפשרות הזו.
    אפשר לבדוק זאת בצורה פשוטה יחסית. יש לקחת אנשים שאוכלים בשר באופן תדיר ולבדוק את מדדי הזרע שלהם. לאחר מכן, יש להעביר אותם לתזונה 100% טבעונית למשך 3 חודשים ולחזור לבדוק את מדדי הזרע.
    יש להקפיד שהם יאכלו תזונה טבעונית בריאה של מזון טבעי ובריא וכמובן אורגני וזאת כדי לנטרל השפעה של חסרים תזונתיים הנובעים מתזונה טבעונית לא בריאה או מחשיפה מרובה לחומרי הדברה.
    אם אכן יתברר שלאחר שלושה חודשים של תזונה טבעונית בריאה ואורגנית יש ירידה במדדי הזרע, זהו כבר רמז לכך שיתכן שעצם ההימנעות מבשר היא הגורם לבעיה.
    כדי להוכיח זאת חד משמעית, יש להחזיר את הקבוצה הזו שוב לאכילת בשר ורק אם המדדים לאחר שלושה חודשים יחזרו לקדמותם, אפשר יהיה להסיק שאכן ההימנעות מבשר היא הגורם.
    אך גם מחקר זה לא יספיק עדיין ולא יהיה איכותי דיו.
    לצורך הדיון, יתכן שהנזק לתאי הזרע נגרם רק לאחר מספר שנים של צמחונות/טבעונות, עקב מאגרים מלאים של מינרלים וויטמינים משנים קודמות של אכילת בשר.
    יתכן ולאחר 3 חודשים לא נראה כל הבדל בספירת הזרע לאחר השינוי בתזונה, לא מכיוון שאין השפעה לאכילת בשר, אלא כי לא חיכינו מספיק זמן במצב של טבעונות, כדי לראות מה ההשפעה של העדר בשר בתזונה.
    לכן, כדי באמת לברר את האמת, חובה לעשות את המחקר הזה גם מהכיוון ההפוך – יש לקחת קבוצה של טבעונים שנמצאה להם כמות נמוכה מהממוצע של תאי זרע, להוסיף לתזונתם בשר ולראות את השינוי במדדי הזרע לאחר שלושה חודשים/ששה חודשים ולאחר שנה.
    לאחר מכן, במידה ורואים הטבה במדדי הזרע, יש להחזיר אותם שוב לתזונה טבעונית ולראות האם שוב יש ירידה במדדי הזרע.
    רק מחקר כזה, דו כיווני, יוכל להוכיח האם אכן הימנעות מבשר מזיקה לכשעצמה או שטבעונות בריאה איננה נחותה מאכילת בשר (ובפרמטרים רבים אף עולה עליה).
    מחקר זה (הכיוון ההפוך שדיברנו עליו) יתאפשר רק על אנשים שבחרו באורח חיים צמחוני/טבעוני מסיבות בריאותיות ויהיו מוכנים להוסיף בשר לתזונתם (הטבעונים האידיאולוגים לא יהיו מוכנים להוסיף בשר).
    זהו יתרון עבור החוקרים, מכיוון שכך ניתן יהיה לנטרל גורמים צדדיים שעלולים להשפיע על התוצאות כגון אכילה של מזון תעשייתי עתיר רעלים וחסר בויטמין B12.
    רק מחקר כפול מסוג זה יכול לטעון טענה כלשהי על עצם אורח החיים הצמחוני/הטבעוני ועל עצם ההימנעות מאכילת בשר.
    כמובן, שיש לעשות מחקרים אלו רק אחרי שביצענו את המחקר שהצעתי בניתוח המסקנות בנוגע לבדיקת ההשפעה של שאריות חומרי ההדברה. מכיוון שאם זו הסיבה לירידה במדדי הזרע, הרי שאין סיבה להמשיך הלאה בברור העניין.
    כמו כן, מבחינה מדעית, בשלב הבא, במידה ויתברר שאכן עצם אכילת בשר או ההימנעות מבשר, היא זו שמשפיעה על מדדי הזרע, יהיה מעניין לבדוק האם מספיק לאכול בשר פעם בשבוע או שיש הכרח לאכול בתדירות גבוהה יותר. אבל זה כבר שלב מתקדם ועוד רחוקה הדרך.

סיכום ומסקנות לחיים

  1. הכשלים המהותיים במחקר הנוכחי הם הכמות הקטנה יחסית של צמחונים והכמות הזעומה של הטבעונים שנכללה בו.
    אין ספק שיש לחזור על המחקר הזה עם מספר גדול בהרבה של צמחונים וטבעונים.
    יתכן ומחקר על מספר רב יותר של אנשים, יגלה שאין כל הבדל במדדי ספירת הזרע ואז המחקר הנוכחי יהפוך להיות אפיזודה חולפת, אבל גם יתכן שהממצאים יהיו דומים.
    כשל נוסף מהותי אולי אף יותר מהכשל הראשון, הוא חוסר ההפרדה בין צמחונים/טבעונים שחיים אורח חיים בריא באמת, לבין צמחונים/טבעונים שצורכים מזון תעשייתי דל בנויטריאנטים חשובים.
  2. כשלים אלו מונעים הסקת מסקנות כלשהם ממחקר זה, על עצם ההימנעות מבשר בתזונה.
    יתכן מאוד ולטבעוני שיחיה אורח חיים בריא, לא תהיה כל ירידה במדדי הזרע.
    נכון להיום, אין לנו שום מידע אמין ומגובה בנושא.
  3. בהחלט יתכן ויתברר שטבעונות שאיננה מקפידה על בריאות, היא הסיבה לירידה בספירת הזרע. במקרה כזה, המסקנה תהיה שיש להשקיע מאמצים בהגברת המודעות בקרב ציבור הצמחונים/הטבעונים האידיאולוגים, בדבר החשיבות הרבה של תזונה טבעונית בריאה והימנעות מכל מזון תעשייתי שהינו דל במינרלים וויטמינים.
  4. צמחונות וטבעונות כבר מזמן אינן תופעות שוליים. אחוז הצמחונים והטבעונים עולה משנה לשנה ומספרם בעולם מונה עשרות מיליונים.
    יש לומר את האמת, אי אפשר להתעלם מהמחקר הזה, למרות המגבלות ואופן הביצוע הלקוי.
    בממצאים שלו יש משהו מטריד. קל לעצום עיניים ולבטל את המחקר מכל וכל, אבל מבחינה מדעית אובייקטיבית אי אפשר להתעלם מהעובדה שהוא מצביע על בעיה אפשרית כלשהי שיש בתזונה הצמחונית/ טבעונית.
    המחקר לא מספק מידע על מה הבעיה, אבל הוא בפרוש מצביע על בעיה כלשהי (יתכן וזו בעיה עם פתרון פשוט, אבל גם בעיה עם פתרון, היא עדיין בעיה).
    אין ספק, שלאור הכמות ההולכת וגדלה של צמחונים/טבעונים, צו השעה הוא ביצוע המחקר שהצעתי בנוגע לבדיקה האם האשם הוא באמת בחומרי ההדברה ולביצוע המחקר המקיף שהצעתי בסיום, לבדיקה האם עצם ההימנעות מבשר היא הסיבה והאם אפשר לתקן זאת על ידי תזונה טבעונית בריאה, טבעית ומאוזנת הכוללת השלמות עם תוספי תזונה בעת הצורך.
  5. מכיוון שלצערי, אני לא רואה בעשור הקרוב גוף מחקרי רציני, שייקח על עצמו את הביצוע של מחקרים אלו, אל תחכו – אם אתם צמחונים או טבעונים, עברו כבר עכשיו לתזונה טבעונית בריאה, הבנויה בצורה נכונה, של מזון טבעי בלבד.
    לא צריך (וגם לא כדאי) לחכות למחקר עתידי, כדי להגדיל את המודעות לאורח חיים בריא.
    גם אם יתברר שאין השפעה על מדדי ספירת הזרע, טבעונות בריאה תקטין את הסיכון שלכם למגוון עצום של מחלות, החל מנשירת שיער, עייפות, אוסטיאופורוזיס, סכרת, יתר לחץ דם וכלה במחלות ממאירות. בתזונה טבעונית שאיננה בריאה ומכילה מזון מתועש בכמות רבה, קל להגיע לחסרים תזונתיים.
    טבעונות אידיאולוגית בלבד, ללא שילוב העניין הבריאותי בתזונה, עלולה להיות מסוכנת בטווח הארוך. חשוב לומר זאת.
  6. האינטואיציה שלי אומרת שבמקרה הזה, הסיבה היא לא שאריות חומרי ההדברה. גם בקרב אוכלי הבשר, יש לא מעטים אנשים, המרבים באכילת פירות וירקות.
    אם הסיבה הייתה שאריות חומרי ההדברה, הייתי מצפה לראות ירידה גם בקרב אוכלי הבשר.
    תמיד כדאי לאכול פירות וירקות אורגניים, אבל אני חושב שבמקרה הזה, יש לחפש את הסיבה לתוצאות במקום אחר.
    זו כמובן רק אינטואיציה. עד שלא יתבצע מחקר יעודי על נושא זה (כפי שהצענו לעיל), לא נדע זאת בוודאות.

חובבי הבשר קיוו לראות את עולם המדע מחבק את המחקר בשתי ידיים.
זה לא יקרה. יש במחקר יותר מידי כשלים ופגמים.
הצמחונים והטבעונים ציפו שעולם המדע יתנער מהמחקר מכל וכל.
גם זה לא יקרה. למרות חסרונותיו הרבים, הוא בכל זאת מעלה סימני שאלה וקורא לבחינה מעמיקה יותר של העניין.
עד שיבוצעו מחקרים מקיפים יותר ויסודיים יותר, כל שנשאר לנו לעשות זו ההשתדלות לאכול בריא, מגוון ונכון ככל האפשר.

סיכום פרקטי במשפט אחד – במידה ובחרתם באורח חיים טבעוני, הקפידו שזו תהיה טבעונות בריאה (כולל השלמה של ויטמין B12 , אומגה 3 ויוד לפי הצורך).
אנחנו עדיין לא יודעים אם זה הפתרון לממצאי המחקר, אבל זה בהחלט יתכן!


שלכם,

גיל יוסף שחר (MD)

Mitchell JH, (June 2001). "Effect of a phytoestrogen food supplement on reproductive health in normal males". Clin. Sci. 100 (6): 613–618

Fertil Steril. 2010 Oct;94(5):1717-22. Soy protein isolates of varying isoflavone content do not adversely affect semen quality in healthy young men. Beaton LK

וכמובן המחקר המדובר

Decreased sperm concentration and motility in a subpopulation of vegetarian males at a designated blue zone geographic region. E.M. Orzylowska. October 22, 2014. Fertility and sterility, volume 102, issue 3

אהבתם את המאמר?